contact@pro-vitaal.nl
+31 (0)6 406 09 223

Trigger point

Algemeen

Behandeling informatie

Een Triggerpoint

– is een plaatselijke kramp in een spier

– voelt aan als een harde (pijnlijke) plek in een spier

– houdt de spier gespannen, ook in rust

– Geeft pijn als je er op drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen

– Zit meestal op een vaste plek in een spier

Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet wordt achterhaald.

Kenmerkend voor een Triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Bij ieder Triggerpoint komt deze afgeleide pijn telkens voor in karakteristieke patronen.

Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door Triggerpoints in spieren in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten!

De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethoden niet altijd het gewenste resultaat geven.

De effecten van triggerpoints

Pijn:bij de meeste pijnklachten spelen Triggerpoints een rol. Ze zijn zelfs vaak de voornaamste oorzaak.

Problemen met bewegen: Zoals stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid

Diverse symptomen: zoals wazig of dubbel zien, evenwichtstoornissen, tintelingen, maar ook jeuk, verdoofdheid en een brandend gevoel.

Het ontstaan van Triggerpoints

De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren, zoals kan gebeuren bij:

-(te) zware inspanningen

– verkeerde (werk)houding

– acuut trauma

– stress

– inactiviteit  bijvoorbeeld gips,of een brace

Ook pijnvermijdingsgedrag, om een pijnlijke spier te ontwijken, kan Triggerpoints veroorzaken. Ze ontstaan dan in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Zo vormt zich een keten van verstoringen, waarbij hele ledematen of zelfs een hele lichaamszijde betrokken kan raken. Denk hierbij aan beenlengteverschil, gewrichtsaandoeningen en scoliose.

Naast deze oorzaken kunnen factoren als knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek eenmaal ontstane trigggerpoints en hun klachten in stand houden.

zie ook deze video over

De behandeling van triggerpoints

Klachten die door Triggerpoints worden veroorzaakt zijn vaak goed te behandelen. Tijden het onderzoek wordt vastgesteld of er Triggerpoints in de spieren zijn en of deze de klachten veroorzaken. Als dit het geval is, kunnen we behandelen. Hierbij is het van belang om te ontdekken hoe ze zijn ontstaan, door welke factoren ze in stand worden gehouden.

De therapie is erop gericht de Triggerpoints te deactiveren, zodat de spier tot rust kan komen en de klacht zo aanzienlijk kan verminderen.

Aantal behandelingen

Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeltraject duurt, omdat het ene Triggerpoint meer tijd vergt dan het andere. Daarbij spelen de factoren een rol die de Triggerpoints hebben veroorzaakt en blijven veroorzaken.

Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste is vaak een hele keten van triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen.

Bij het behandelen van Triggerpoints wordt u actief betrokken. De therapie is het meest effectief als de Triggerpoints vaak maar kort worden behandeld.

Zelf behandeling maakt daarom deel uit van de therapie. De methode is eenvoudig, thuis of op kantoor toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer. Op deze manier neemt u uw gezondheid in eigenhand en komt u van klacht tot kracht!